Kahmann Gallery, de fotografiegalerie die Roy Kahmann in 2005 oprichtte, heeft een vestiging in de Amsterdamse Jordaan en sinds 2021 in het havengebied van Rotterdam. Kahmann Gallery is gespecialiseerd in de presentatie en verkoop van fine art fotografie, werkt samen met internationale galeries en musea en neemt deel aan internationale kunstbeurzen. In de galerie in Amsterdam organiseert Roy Kahmann jaarlijks zo’n zes exposities, in die in Rotterdam zijn dit er drie.
Grootste fotocollectie van Nederland
De oprichting van de galerie begon met de enorme hoeveelheid kunstfotografie die Roy Kahmann samen met zijn vrouw vergaarde. Inmiddels beheren Roy Kahmann en zijn vrouw één van de grootste fotocollecties van Nederland, met tussen de 8.000 en 10.000 foto’s. Oorspronkelijk lag de focus van Kahmann Gallery op Nederlandse vintagefotografie. Roy Kahmann heeft in zijn galerie dan ook een grote collectie vintageprints (uit de jaren 1930-1980) opgebouwd. In de loop der jaren is de focus eveneens komen te liggen op internationale fotografen en vooral ook nieuw fotografietalent, waarbij Kahmann Gallery zo’n dertig jonge fotografen representeert.
Nieuw fotografietalent
Al sinds eind jaren negentig verzamelt Roy Kahmann prints van jonge en pas afgestudeerde fotografen. Het is dan ook niet meer dan logisch dat Kahmann Gallery sinds de oprichting in 2005 jong fotografietalent ondersteunt. Om de steun aan dit jonge talent professioneel aan te pakken, richtte hij in 2012 Kahmann Gallery LAB op. Het belangrijkste doel van Kahmann Gallery LAB is de talenten een platform te geven om hun werk te laten zien en hun carrière een boost te geven. Dit podium bestaat onder meer uit de weergave van hun werk in kunstmagazine GUP Magazine en de kunstboeken die Roy Kahmann uitgeeft, en de presentatie hiervan op zijn internationale fotografiebeurs Haute Photographie met edities in Amsterdam en Rotterdam.
Voorwaarden begeleiding
Bij het selecteren van de fotografietalenten voor Kahmann Gallery LAB gaat Roy Kahmann deels af op zijn onderbuikgevoel, maar hij kijkt vooral naar de sustainability van het werk. Roy Kahmann: ‘Veel fotografen hebben een “trucje” waarmee ze weliswaar prijzen winnen en waarmee ze in de belangstelling staan, maar ik vraag me altijd af: wat ga je hierna doen? Ik moet op dat moment al voelen hoe een fotograaf zich door de jaren heen zou kunnen ontwikkelen. Als ik dat niet voel bij iemand, weet ik genoeg en kan ik hem of haar niet begeleiden.”
Portfolio en commercie
De drie tot vijf fotografen die Roy Kahmann op jaarlijkse basis selecteert, weten zich verzekerd van zijn onvermoeibare inzet om hen te begeleiden. Om te beginnen kiest hij van de honderden foto’s die ze aan hem presenteren er tien. Deze vormen vervolgens de basis van het portfolio waaraan hij samen met de fotograaf gaat bouwen. Daarnaast zet Roy Kahmann zich in om de jonge kunstenaars te coachen bij hun eerste stappen in de commerciële kunstwereld.
Haute Photographie
De begeleiding van jong fotografietalent zonder galerie heeft inmiddels zo’n vlucht genomen, dat Roy Kahmann nu dagelijks de vraag krijgt van fotografen of ze hem hun werk mogen laten zien – het afgelopen jaar alleen al waren er 350 aanvragen. Reden ook voor Roy Kahmann om de propositie van de internationale kunstbeurs Haute Photographie aan te passen. En dus nodigde Kahmann Gallery de 350 fotografen uit om werk in te zenden voor de kunstbeurs, waarna hij de grootste talenten selecteerde.
Kunstadvies
Naast dit alles treedt Kahmann Gallery op als kunsthandelaar en adviseur voor de aankoop van fotografie voor zowel zakelijke als privépanden. Wanneer een huis of bedrijfspand gereed is voor oplevering, verzorgt Roy Kahmann dan de aankleding in de vorm van kunst. Liefst haalt hij daarvoor de klant in kwestie eerst naar Kahmann Gallery om, zoals hij het noemt, diens “smaak te trechteren”, zodat hij de wensen van de opdrachtgever helder heeft. Zo verzorgde hij recentelijk nog de kunst voor een kantoor op de Maliebaan in Utrecht.